BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Kollégáink életével játszanak egy “ötlet” miatt!

Mai napon délelőtt 11 óra körül Győrben, az egyik szupermarket parkolójában két hajléktalan a vásárlókat zaklatta. Az esetet bejelentették a Győri Rendőrkapitányságon, rendőri intézkedést kértek.

Győrben kísérlet képen, az amerikai “sheriff” rendszer ihletésével, márciustól egy rendőr lát el szolgálatot egy szolgálati gépkocsival. Hangzatos neve van a kísérleti programnak, “Egy autó egy rendőr”. A kísérleti program fő céljai nem ismertek, de vélhetőleg a biztonság “látszatát” kívánják erősíteni vele Győr polgáraiban.

Ezen a csendes, szeles délelőttön, a fenti kísérlet keretében a Győri RK-n dolgozó kollégánkat egyedül küldték ki a helyszínre. Kollégánk az állampolgárokat zaklató két személyt intézkedés alá kívánta vonni, de ahogyan kiszállt a szolgálati gépkocsiból, azonnal támadás érte! A támadás olyan hirtelen és heves volt, hogy kollégánknak nem volt lehetősége még segítséget sem hívni. A támadást követően állampolgárok siettek az intézkedő rendőr segítségére, és közös erővel tudták csak megfékezni a támadót. A járókelők hívtak erősítést munkatársunknak!

Csakis kizárólag munkatársunk kitűnő fizikumának és a felkészültségének, valamint a járókelők segítségének köszönhetően kollégánk csak könnyű sérüléseket szenvedett.

Egy gyakorlott járőrpáros azonnal, hatásosan képes megfékezni egy támadó személyt. Egy embernek esélye sincs erre.

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy értelmetlen, egyértelműen szakmaiatlan, elgondolások miatt,  kísérletezzenek kollégáinkkal! Kísérletükkel az életüket, testi épségüket teszik ki fokozott veszélynek!

Követeljük a kísérlet azonnali leállítását, az emiatt sérelmet szenvedett kollégánk kártalanítását, kárpótlását!

Javasoljuk a kísérletező kedvű ORFK-nak, hogy az ötletgazda saját magán próbálja ki először az elképzeléseit, csak utána sodorjon veszélybe másokat.

Tiltakozásunkat az Országos Rendőr Főkapitánynak hétfő reggel eljuttatjuk!

Kiss Sándor alelnök

RKDSZ

35 hozzászólás ehhez - Az egy autó, egy rendőr program első kézzelfogható eredménye!

  1. Nics mondta:

    Üdv míndenkinek!

    Elnézést kérek az összes irodában ülő jól fizetett katonai ügyésztől stb…. mert elkerülte a figyelmem, hogy jönnek a fiatal “C” tip. esetleg 8 ált. rendelkező rendőrök. Pedig olvastam (nyugger mondta: 2011, április 12 | 09:14) hozzászólását, lessz itt munkájuk bőven. Úgy vélem, hogy megtanulom az új szolg szab.-ot és minden legkissebb jogsértést megpanaszolok.

    Aki közlekedik, szerintem nagyon kevés szabályos intézkedést lát az utcán, legalábbis én nem tapasztaltam, hogy a tanultakat megfelelően alkalmaznák a fiatalabb rendőrök. Mit lehet elvárni a “tesó” elengedő ( mindegy mit csinált) “–negogy már igazoltassam a tesót—” kijelentéssel többször találkoztam míg aktív voltam. Mi lessz ha szolgálatba lépnek a beintegrált rendőrök.

    Egy kérdés: Miért épp a rendőrséghez integrálnak?

    Más: Már sok évvel ezelőtt a végrehajtó állomány illetményét rendezni kellett volna, de nem úgy, hogy maradt az asztalon egy kevés morzsa és ezt lesöpörjük a földre, amit a parancsnokok pofára szétosztanak. ( Az a jó rendőr aki többet tud inni a főnöknél, na nem vizet és bírja a dohányfüstöt továbbá mindig akar inni kávét minden feljebbvalóval. ) Aki benne volt-van tudhatja miről van szó.

    Jó ha a “korkedvezmény elérésekor” még él az ember. (Fiatalon kevesen látják az éjszakázás a tömérdek kávé a főnők(“jó”) hatását STB…)

    A vezetőség (nem a rendőri) bele se gondol, (nem lát a kulisszák mögé, hogy mi történik az állomány mindennapjaiban) hogy meddig feszítheti a húrokat (még).

    A szakszervezetek nem gyengék, csak nem érdekel a “nagyházban ” senkit a véleményük. Hiába dolgoztak valaha a szakszervezetben dolgozók, ők is emberek. Hiába “vizsgáltak-nyomoztak” ügyeket, azt látom, hogy “(valaki lop 100.000 FT-ot azt meghurcolják a jog betűit betartják, aki csal lop hazudik miliárdokat elnézést kérnek tőle)” — tehát a szakszervezet nem mer-akar nagyot mondani ami leültetné a minisztériumot. Persze tudom, hogy a fizetésért dolgoznak ők is, (és kitől kapják a fizetést!!!….?)

    Minden megy a régibe, te meg “dögölj bele”!

  2. Egy nugállomáányú mondta:

    Ez miért ujdonság. A korzeti megbízottak jelentős része máig egyedül látja el a szolgálatát. Jómagam is voltam olyan esetben, amikor ez ÜTI egy szomszédok által bejelentett lövöldözéshez küldtek ki egyedül. Mondanom sem kell, nix golyóálló mellény, csak az éles szolgálati. Mint a filmekben. Stuki csőre töltve, kibiztosítva, osonás, mint a filmekben, aztán fogadott a látvány. Fejbelőtt asszonyka és fejbelőtt szerető, kezében egy 9 mm-es Para. No erre varjatok gombot. Akár lehettem volna a második áldozat is. Ez parancsnoki felelősség volt? Inkább szerencse részemről, hogy még élek.

  3. Nics mondta:

    Üdv mindenkinek!

    Nem értem mért a felháborodás?

    Az elgondolás jó, nagyon jó!

    A végrehajtás elkapkodott, szerintem meg kellett volna várni a HSZT (meg ami még szükséges tv.-et “ma felterjesztik. holnap megszavazzák”) modosítását, mert ezek szerint a fegyverhasználati pontok is változnak. Szerintem a jelenlegi fegyverhasználati szabályok eltörlését követően a megfelelő szövegrész a következő lehet — A rendőr akkor használja a lőfegyvert amikor azt jónak látja. — A szöveg után akinek elkerülte volna a figyelmét pont van, nem évekig tartó vizsgálat. Akivel szemben fegyvert kell használni az “így járt” Elképzelhető, hogy ebben az esetben sokkal kevesebb irodában ülő jól fizetett katonai ügyészre stb…. lenne szükség.

    Már nem vagyok aktív, nekem már nem kellene megtanulnom a nehezen megjegyezhető fegyverhasználati egyetlen esetet.

    Aki végig olvasta elnézést a hosszú szövegért.

  4. Tornado mondta:

    Nincs annál jobb érzés, mikor egy olyan kolléga ül melletted, akivel összeszoktál, akiben megbízol, már egy másoknak észrevehetetlen mozdulatból megértitek egymást és minden dolognak neki mersz fogni!Nagyon sokszor az ilyen kollégák nélkül fabatkát sem értem volna! Viszont nem egyszer volt olyan eset, hogy még ketten is kevesek voltunk, erősítés meg legközelebbről 40 km-ről volt várható!
    Én a több autó több rendőr híve vagyok!

  5. Tóni mondta:

    Átvészelni? meddig? a következő 30 évet nyugdíjig?

  6. nyugger mondta:

    Gábor, ne félj!
    Nemsokára jön az erősítés 8 általánossal, kiválóan kitöltik az iglapot amíg te sakkban tartod az ellenséget.:D
    Vicc félre….szomorú ez az egész történet, de mondjam azt, hogy meszoktuk? Meglehet egyáltalán szokni? Minek kell történnie, hogy észrevegyék magukat?
    Költői kérdések.
    Vigyázz magadra, átvészelni – most tényleg ez a legfontosabb.

  7. szasza mondta:

    Üdvözlet!

    Ez az eset is ékesen példázza, mekkora bajban van a Rendőrség. Amerikai módszerek? Tisztelt?- rendőri vezetők!

    Egyet elfelejtettek, amikor valamelyikük kiötölte ezt a torz agyszüleményt:
    -Amerikában a törvények védik a rendőrt, nálunk a bűnözőt.
    -Itt a felszerelése a rendőrnek egyenlő a nullával! 2-3 éve lejárt szavatosságú gázspray-el, és 20 éves lőfegyverrel dolgoznak.
    Ja, igen! Én is Rendőr vagyok, és bizton mondhatom: A bedrogozott /gyógyszerezett, kábítózott/ embert hiába ütik, nincs fájdalomérzete. Helyette van a saját erejénél kétszer nagyobb erő, és kitartás.
    Ha lenne sokkolónk, nem lennének ilyen gondok talán.

  8. gabe2032 mondta:

    Sajnálatos ami történt. Szerintem először vissza kéne állítani az egyenruhások tekintélyét, amit az előző időben becsületesen lealázták a vezetők. A humanitás csak rombolja. Keményebben kellene fellépni. A jogvédők úgy látszik, hogy csak a civil kissebbségi oldalon működnek. Még ha kép vagy hang felvétel is készül egy intézkedésről és sérül az egyenruhás sovány vigasz az egyenruhásnak.

  9. EX mondta:

    Ne izguljatok! Majd a pimasz szóvivő megmagyarázza!!!
    Ez nem alapvetően a filmekből indult ki, hanem az elvtelen, határtalan “spórolásból”. (megjegyzem: abszolút jogszabály-ellenes a kísérlet, de majd módosítják egy hét alatt).
    Nem számít itt sem isten, sem ember(élet). Én még a ’70-es évek végén járőröztem egyedül, éjszaka. De nem ebben a habzószájú féregkörnyezetben.
    Érdekes dolog: az egyedül járőröző rendőr büncselekményt követ el, mert a törvényellenes utasítás végrehajtását nem tagadta meg? Vagy mitől lett törvényes az egyedül járőrözés, már rendkívüli körülmény áll fenn állandóan.
    Úgy látszik, bizonyos célok érdekében a törvények felett lehet állni?

  10. Sniper mondta:

    Az USA valóban alkalmazza az egy autó egy rendőr felállást….De ott egy küldésre nem egy autót küldenek. Magam láttam egyszer, hogy 4 autó vonult egy bevásárlóközpontba. Azt gondoltam, hogy komoly úgy, de csak egy áramütéses baleset volt, ahol segíteni kellett a mentősöknek. El lehet képzelni, hogy mi van egy komoly ügyben.

  11. Gábor mondta:

    Az “egyrendőrös” szakmát gyakorlóként tájékoztatnálak Benneteket néhány “gyakorlati” dologról:
    Először is, egy röpke 4 órás “tájékoztató, képző, beszélgető, oktató” programot tartottak mindannyiunknak az RK.-n. Ott elmondták, hogy minden segítséget megkapunk, és vigyáznak ránk…illetve ellenőrizni is fogják munkánkat…persze mint oly sokszor elmondták segítő szándékkal, és nem b…ás miatt. Ugyanitt elmondták, hogy a megyei ellenőrzés teljesen kivonul a munkánkból, és csak az OPK fog ellenőrzést tartani rendszeresen.Ennek ellenére szinte minden szolgálat elején megjelenik a megyei ellenőrző járőrpáros, akik felelősségük teljes tudatában a parancsot végre kívánják hajtani…ezért megnézik az eligazítást, hallgatják a VPK-t, megnézik a jogsim, ügyintézőim érvényességét(mintha tegnap óta lejárt volna)megtekintik bölcsen bólogatva a felszerelésünket, felszólítanak hogy hol a névkitűzőm, és a HB. tömbömet használjam sűrűbben:)
    És ennyi…illetve az észrevételeinket jegyzik…de idáig mindhiába:( Persze az utcán intézkedéskor soha nem látszanak…valószínű, akkor írják a jelentésüket, amikor mi dolgozunk…de lehet, hogy otthon éppen alszanak:(
    Tudtátok, hogy “félre tájékoztatás miatt” néhányan már január 3.-a óta rendszeresen egyedül teljesítünk szolgálatot?Parancsra, hogy megmutassuk, hogy Győr az egy f…sza RK.Tudtátok-e, hogy minden szolgálat végén leíratták a gondjainkat, kéréseinket, hogy majd továbbítják felfelé…eredménye nincs :( továbbra is szolgálhatunk, és most már szinte mindenki egyedül…JA! majd el felejtettem…megerősítették Győrt a készenléti rendőrség járőreivel…akik kettesével járőröznek, és intézkednek.Nekik “KEDVÜK” is van az intézkedésekhez, ami aztán Győr statisztikáját növeli…igen-igen jól gondoljátok , az ilyen eredményes közrend valóban példa lehet az OPK-n és a MINISZTÉRIUMBAN, és az intézkedésekkel igazolják egyből a jó döntést…csakhogy: a készenléti rendőrök egy szép napon elmennek máshova…és mi maradunk egyedül…intézkedni, eredményt produkálni,és persze máris lehet az egész országban ezt a butaságot bevezetni.A kollégám dolgához csak egy érdekes eset:Járőröztem egyedül, amikor egy személygépkocsi feltűnően kerülte a szolgálati gépkocsim.Gondoltam igazoltatás alá vonom, mert még akkor igazi rendőrnek gondoltam magam…a megálló járművel szemben én is megálltam, és láttam, amint egy ifjú svéd lány ül a vezetőülésen. Mosolyogva(mert szoktam mosolyogni is) elindultam feléje, amikor oldalról a szintén svéd anyuka és svéd barát(férj) elkezdett kiabálni, és fenyegetően közelíteni…az utcán 20-30 ember, nagy része svéd és nézik, mit is teszek…hát elmondom…először próbálkoztam szép szóval, mosolyogva, kérve figyelmeztetni…de akkor már bu..i rendőr voltam…majd persze elhangzott többek között a “Törvény nevében…”is de eredménye nem volt…ekkor ott álltam egyedül, szemben ordibáló(később kiderült rendszeresen drogozó) személyek…így hát segítséget kértem az ügyeleten keresztül, és egyik kezemben a paprikát tartogattam, míg a másikkal szorongattam a pisztolyom.Nem féltem…tényleg…csak be voltam sz…rva, hogy hogyan fogom az egészet leírni…már ha eljutok odáig:(
    A kollégák érkezéséig még egyszer rádióztam, hogy siessenek…és megjöttek…nekem kb. 20 percnek tűnt…vagy ezer évnek? Ők elmondták, hogy kb. 4-5 perc alatt értek oda…a város másik feléből…és én hiszek nekik…mert tudom, hogy rohantak hogy segíthessenek.Az eredmény előállítás,feljelentés, de azt elmondanám, hogy a nevezetes svéd személyt még ennyien(4 fő)is nehezen győztük meg…de legalább le tudtam írni a jelentést…és nem kellett túlóráznom miatta:)
    Azóta ne csodálkozzon senki, hogy új szlogent tettem magamévá, miszerint LÓFRÁLOK ÉS FÉLEK…egy kicsit…de az élet az nem ajándék…szerintem…ezért nem szeretném elmajomkodni…

  12. Jimy mondta:

    Szóval akkor összefoglalom, a tisztelt nagyra becsült vezetőinknek!
    Ez a program, mint olyan sok más program szintén megbukott…
    Kezdjük inkább ott az átalakítást, hogy teljesen új alapokra kell helyezni a rendőri fizetéseket, jobb felszerelést kell adni minden közterületi feladatot ellátó rendőrnek,/ értem itt ing alatt hordható vágásbiztos mellény, a fegyverhez gyors tok, és pl azt a régi ócska gumibotot is ki lehetne már dobni, a kocsiba intézkedést képen, és hangban rögzítő eszközt/ új kipróbált fegyvereket, /az enyém idén lett 60 éves :) / stb.
    itt nagyon hosszan tudnám sorolni, hogy mi mindenre lenne még szükség.
    És persze a jogi háttér, ha már egyszer új alkotmányunk lesz, akkor ezt is mindenképp korszerűsíteni illene.
    Tudom ez mind csak vágyálom, amikor felszereltem, akkor az volt az első dolgom, hogy vettem magamnak új övet, gyors tokot, tonfát, rk tartót, és táskát, mivel amiket felszerelőként kaptam azok teljes egészében használhatatlanok voltak.
    Mondjuk a rendőrségnek ez a legolcsóbb megoldás, mivel, ha az a szerencsétlen rendőr használni akarja az eszközeit, és szolgálat után haza szeretne menni, akkor megveszi magának.
    Most odáig jutottam, hogy a főnökeim azt mondták, ha kmb-s akarok lenni akkor vegyek kocsit /én marha vettem chf-re/ vegyek egy hordozható számítógépet, ha szeretném vidéken a robotzsarut használni, persze előbb írassam a rendőrség nevére az egészet, mert saját gépen nem futhat ilyen titkosítással semmilyen adat. De ugye ha az ember dolgozni akar, akkor ennyit igazán tud áldozni a cégre…
    Már nagyon várom, hogy mikor hozakodnak elő a farbával, és milyen új ötletekkel segítik a mindennapi munkánkat.
    Persze azért azzal remélem minden kolléga egyetért, hogy jelen helyzetben az a legfontosabb, hogy szolgálat után mindenki épségben hazamenjen.

  13. Catlin mondta:

    Induljuk ki abból, hogy ez nem Amerika, mármint a rendőrök oldaláról nézve. Úgy gondolom, hogy Magyarorszán semmilyen téren nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy ez a projekt működöképes legyen. Egy autó egy rendőr? Sok esetben még kettő sem kapja meg azt a tiszteletet egy intézkedés során, ami azt gondolom, hogy elvárható lenne. Igen a tipikus esete annak, hogy a bőrfotelomban kitalálom a programot, aztán a járőr meg hajtsa végre minden körülmények között… Hazánkban nincs becsülete a rendőröknek és ez az egy fős program csak ront a helyzetükön. Egy rendőr lehet 100%-osan felkészült szakmailag és fizikailag, a lényeg az, hogy 1 RENDŐR NEM RENDŐR!!! Még talán annyi, hogy őket is hazavárják… Erre is gondoltak a program kitalálói???

  14. uccakölyök mondta:

    őszintén szólva megtapasztaltam már a rendőri intézkedés negatív oldalát is,de ettől nem szerintem nem ítélhetek el egy egész intézményt csak bizonyos embereket.mindezek ellenére az egész ügy a vezetést bírálja a szememben,aki kitalálta az kerekedjen fel egyedül és próbáljon féken tartani ittas és agresszív embereket csapatostul, ez vajon hány hét lenne a kórházban ???jómagam annak ellenére hogy elég sok negatív tapasztalattal “gazdagodtam a rendőri intézkedésekkel szemben,ezt az egész “egy rendőr egy kocsi” egy ostoba ember nevetséges ötletének tartom.NÉZZÜNK MÁR KÖRÜL EMBEREK!!! néha a két rendőr is kevés,hiába a határozott fellépés!egy 21 éves győri fiatal…

  15. Csomi mondta:

    Háááát… Lassan eljön Amerika !!! Lehet hogy annak az embernek aki ezt az “egy rendőr egy kocsi” ötletet kitalálta éjszakánként állmatlan óráiban “C” katagóriás DVD filmek alapján születnek meg kimagasló ötletei. Azon sem csodálkoznék ha ezekért az ötleteiért még jól meg is fizetnék. Csak pár dolog amit elfelejtett figyelembe venni az ötlet gazda. Magyarországon a hír és informatikai háttér kissé elmaradottabb az Amerikai kollégák hasonló ezközeinél! Segítség kérés esetenként lehetettlen a szomszéd utcából is. Az egyéni önvédelmi képzés és a lőfegyverekkel kapcsolatos tudnivalók forráshiányra történő hivatkozással inkább elméleti jellegűek a rendőr iskolákon mint gyakorlatiak. Feltehetően aki ezt a szolgálati formát jóvá hagyta ő maga is tudja hogy a kollégák egyedül kimondottan sebezhetőek de hát mivel nem őt verik agyon egy intézkedés alkalmával így joggal fogalmazhatódott meg benne hogy a veszélyt a rendőr esküjében önként vállata. Itt azért meg kell említeni a rendőrök kényszerítő ezközeinek tárházát is mondván hogy mekkora arzenál áll renderkezésükre egy intézkedés során! Testi kényszer: gyakorlottság hiányában hatástalan maximun a kitépett kezével verik agyon a kollégát, Gázspray : Ha esetleg még nem járt volna le a szavatossága akkor sem igazán működik hajtó gáz híjján ráadásul ha a napokban lengedező szellőben kívánja valaki használni és nem ügyel a szellő irányára akkor bizony nagy sírás rívás lesz az eredménye. Fegyverzet: A sok éves tapasztalatok alapján kifejlesztett PA-63 as interkontinentális ballisztikus pisztoly, hamarosan ünnepeli 50. életévét a rendszerben !!! Néhol szigetelő szalaggal tekerik be a srácok a markolatot és nem feltétlenül a design miatt hanem mert a markolat panelben elpattant a csavart tartó rész és és a gravitációnak engedve simán magától leesik! P9RC : A magyar fegyver ipar csoda terméke. Küllemre designes bár ez a nem a FÉG érdeme egyszerűen a tökéletesen annó kitalált Mauser cégé mivel erről a típusról másolták. Kicsit rozsdásodik az anyag hiba miatt kicsit akad a megmunkálás és az anyag hiányosságai miatt de a miénk ezért szeretjük. Jogi háttér: Amikor valaki a kényszerítő ezközeiből valamit használ rögtön előfut pár jól fizetett napjait a rendőréhez képest komoly biztonságban töltö kivásgálással megbízott ember és igyekeznek az intézkedésben hibát találni. Nézzük hogyan tengetik ott az életüket ahonnan az ötletet merítették! A szolgálati idejükben a kollégák keresnek annyit hogy ne kelljen másod és harmad állást vállaniuk és emiatt viszonylag pihenten kezdhetnek szolgálatot! A járműveikben olyan műholdas kapcsolattartásra alkalmas ezközök vannak ami nem azért került beszerelésre hogy az előljáró nyomon kövesse a kollégét hanaem a priolálást és a segítség kérést segítendő. A rendőr iskolákban komoly képzés folyik és csak azért mert kell a rendőr senkit sem engednek át egy egy vizsgán sem lövészetből sem közelharcból. A kényszerítő ezközeikről azt gondolom inkább nem is szólnék mert hát a minőségét és mennyiségét és használhatóságát tekintve ezer évvel előttünk járnak. Jogszabályi háttér: Azt gondolom amikor 3 jól felfegyverzett támadó inkább menekülőre fogja ha lehet és kerüli a konfrótálódást a rendőrrel mondván hogy a tököm se ül 50 évet azért mert rendőrre támadott akkor talán ezt sem boncolgatom… Egyébként valóban jó ötlet az “egy rendőr egy kocsi” de jobb lenne inkább a “Jól képzett jól fizetett két rendőr egy kocsi” verzió….

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.