BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Forrás: Figyelő online

Százasával hagyják el pályájukat a rendőrök, s ennek a fizetések mellett a szakmai kudarcok is okai, melyektől a kezüket megkötő jogszabályok miatt szenvednek a bűnüldözés során.

„Uram, ennek így nincs sok értelme, elegem van abból, hogy csak papírokat gyártunk, az eredmény legcsekélyebb reménye nélkül” – fakadt ki a Figyelő Online munkatársának egy betörés helyszíni szemléje során a kiküldött nyomrögzítő. Kollégája közben a bejárati ajtón keresett szénporos technikával ujjlenyomatokat, de bólogatása jelezte, maximálisan egyetért munkatársával. Egyikük leszerelése akkor már folyamatban volt, 13 évnyi szolgálati idő után hagyja ott a pályát, de a másik rendőrt is egy ideje foglalkoztatta a gondolat, hogy más munka után néz.

Nincsenek egyedül ezzel a gondolattal. Azt mesélték, az állományból nagyon sokan csalódottak, s nem csak a pénz miatt. Kilátástalannak tartják a munkájukat, egy szokásos, az előbb említett betöréshez hasonló bűncselekmény felderítése szinte reménytelen. Tisztességből elvégzik a kötelező feladatokat, de közben egy percig nem ringatják abba a hitbe a károsultat, hogy valaha is előkerülhetnek az ellopott értéktárgyai. A rendőrök panaszkodnak az állomány szegényes felszereltségére, a bűnözőket inkább segítő jogszabályokra. Pedig az elmúlt időszakban több olyan jogszabály is született – például a szabálysértési törvény szigorítása – amely a bűnüldözés visszaszorítását célozta – hívta fel a Figyelő Online figyelmét egy kormányzati szereplő. A rendőröknek a mindennapokban azonban más tapasztalataik vannak.
Azt, hogy komoly a baj, ki lehetett szűrni Orbán Viktor közelmúltban elhangzott mondataiból.

A kormányfő pár hete a Blikk című lap szerkesztőségében járt, s ott egy, a közigazgatási életpálya modellre vonatkozó olvasói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy előbb a pedagógusok kerültek sorra („úgy döntöttünk, hogy elsőbbséget adunk a gyerekeinket nevelő pedagógusoknak”), de most a rendőri állomány altisztjeivel foglalkozik, mert veszélyes pályaelhagyási jeleket lát. Tudomásunk szerint nem csak a miniszterelnök, de belügyminisztere Pintér Sándor környezetében is azt tapasztalják, hogy a sok rendőr szerel le, ezért beavatkozásra van szükség. Az elmúlt bő öt évben, tehát 2008 és 2012 között 9074 rendőr távozott a pályáról – ez a jelenlegi, 47 918 fős teljes foglalkoztatotti létszám csaknem ötödét teszi ki! Idén sem tört meg a trend, január és augusztus között már 629 dolgozó munkaviszonya szűnt meg.
Eközben az iskolapadból tavaly, illetve idén az eddig eltelt időben 1534 új rendőrrel bővült az állomány. Igaz, hogy két évvel ezelőtt egyetlen év alatt 4141 főt neveztek ki, akik a rendőrségi oktatási intézményekből kerültek ki, de ezzel együtt is a létszám apadása olvasható ki az Országos Rendőr-főkapitányság lapunk rendelkezésére bocsátott adataiból. Ennek üteme azonban nem növekszik, hanem csökken – állapította meg saját adataiból az ORFK. Mindenesetre figyelmeztető jel, hogy olyan, viszonylag friss kollégák is szabadulnának az egyenruhától, akik e döntésük miatt kénytelenek visszafizetni a képzésük díját. Az ORFK tájékoztatása szerint a visszafizetési kötelezettséget a tanulói szerződés szabályozza: amennyiben a tanuló jogviszonya saját hibájából, vagy próbaidőből, illetve a hivatásos szolgálati jogviszony a végzést követő két éven belül szűnik meg, időarányosan visszafizetési kötelezettség terheli a leszerelő rendőrt. A fizetésekhez képest nem csekély összegről van szó, a képzés átlagos költsége 915 515 forint. Szintén az ORFK-tól tudjuk, hogy 2009 óta összesen 217 rendőr fizette vissza a fenti okok miatt a képzése díját.

Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy mennyi a rendőrök átlagos havi fizetése. Az ORFK azt kérte, hogy pontosítsuk a kérdésünket. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a költségvetési szektoron belül a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás területén (ide tartoznak mások mellett a rendőrök is) a dolgozók rendszeres havi bruttó átlagkeresete 2012-ben 234 576 forint volt, miközben a költségvetési átlag 192 491 forint volt ugyanebben az időszakban. A nemzetgazdasági átlag pedig 208 677 forint tavaly, vagyis a rendőrök fizetése pusztán ebben az összevetésben nem tűnik alacsonynak (persze az átlagtól lefelé és felfelé is jelentős lehet az eltérés az állományon belül). Ugyanakkor ezek az összegek az előző évhez viszonyítva a közigazgatásban, védelemben dolgozók esetében alacsonyabbak, a másik két bérmutató esetében viszont magasabbak.

 

Év
2008 2563
2009 2018
2010 1512
2011 1704
2012 1277
2013. szeptember 1-ig 629

(Forrás: ORFK)

 

32 hozzászólás ehhez - Elegük van! Leszerelnek a rendőrök

  1. O.I. mondta:

    Én elsősorban a pályakezdő tisztekkel, tiszthelyettesekkel szemben, elöljárói részről megengedett aljas, modortalan, gusztustalan, esetenként patkány viselkedést teszem szóvá. A különböző szintű vezetői alkalmatlansága vezet el odáig, hogy képtelenek arra, hogy megfelelő szakmai segítséget nyújtsanak a fiatal, pályakezdő kollégáknak. Nem volna rossz ha a jelenlegi rendőri felső vezetés a Dél-Kelet Magyarország rendőrkapitányságain egy átfogó vizsgálódást tennének, és utána járnának annak a tragikus körülmények, hogy miként bánnak a pályakezdőkkel, és miért is menekülnek az ember el, sőt szerelnek le. Érdemes volna a különböző rendvédelmi szakszervezetekkel is konzultálni, hiszen a pályakezdőd jelentős része már kérte a tanácsukat, panaszolta el helyzetüket.

  2. Lajos mondta:

    Változtatni kell emberek mindenkinek fel kell állnia. Itt a megoldás:http://kaslerarpad.hu/

  3. V.A.Lucky mondta:

    Elolvastam a cikkeket és a hozzászólásokat is. Én 19 évig voltam a kötelék tagja. Számtalan elfogást realizáltunk járőr társammal, rengeteg tettenérésünk volt, de ez a vezetésnek nem volt elég, a BÍRSÁGOT hiányolták. Sok esetben jártunk úgy, hogy az elfogott bűnöző -mint azt az egyik korábbi hozzászóló írta- hamarabb jött ki a kapitányságról, mint ahogy a jelentést elkészítettük. Ez azért is szomorú, mert az ügyeletes tiszt még nem is tudta, hogy mi lesz a jelentésben. Sokszor a minősítést átíratta rablásról lopásra, ne hogy romoljon a bűnügyi statisztikájuk. (A kettő büntetési tétele és társadalomra veszélyessége nagyon eltérő, de ez sosem befolyásolta őket a döntésükben.) A fizetésünk olyan kevés volt, hogy jövőt tervezni lehetetlen, másodállás nem vállalhattál, a túlórákat vagy kifizették, vagy nem. Lecsúsztatni nem tudtuk, hiszen nem volt ember a közterületen. A felső vezetők folyamatosan nyomást gyakoroltak a közvetlen parancsnokokra, hogy a hatványozódó feladatok ellátására a szabadnapos rendőrök berendelésével biztosítsanak állományt. Statisztikai szemlélet nincs, ezt szajkózták az eligazításon, de ha nem hoztad be az elvárt munkát, mehettél fogdára, kapura, vagy gyalogkakukkolni valami szopatós helyre. A médiának nyilatkozó vezetők soha nem fogják elismerni, hogy számszerűsítik a kiszabandó bírságot, pedig sajnos ez az igazság. Mi túl jól dolgoztunk társammal, de nem volt bírság, ezért szétszedtek minket és mehettünk fiatalokat oktatni, akinek az ember nem mert hátat fordítani. Ezek után ahogy volt lehetőségem, megváltam a rendőrségtől. Sokat beszéltem azt követően még aktív volt kollégákkal, akik elmondták, hogy ez egyre rosszabb lett, a fizetés pedig folyamatosan kevesebb. Úgy játszanak a számokkal, hogy az követhetetlen és a papíron magasabb illetmény kézhezvételkor valahogy mindig kevesebb. Én nagyon szerettem ezt a munkát, de az elhivatottságot a vezetők lassan, lépésről lépésre gyökerestől kiirtották. Aki benne volt az ezeket mind tudja igazolni.

  4. István mondta:

    Most emeltek 5000Ft ot a fizetésemen mert nem érte el a minimálbért. 1 szolgálatom oda vissza 160 km,mivel nem engednek a lakhelyem közelében dolgozni mert a jelenleginél hiány van.

  5. 6.lenin mondta:

    Piroska. Nem tudod jól. Nem csak focipályákra van pénz.
    Sokkal fontosabb dolgokra is kell az a lóvé!
    Holokauszt emlékhelyre, évre, meg rejtett erőforrás felzárkóztatásra.

  6. krisztián mondta:

    Konkrétan mennyi egy rendőr fizetése?Pályakezdőként jó esetben kb 80.000 és,amennyiben már magasabb a fizetési fokozata akkor kb 120.000.Ez utóbbi nagyon jó esetben,mert abban benne van esetleg egy ünnepnap,vagy túlóra (ritka,mint a fehér holló,amikor kifizetik).
    Mindez egy városi kapitányság egyszerű járőre,aki először intézkedik az emberekkel!
    De van arról egy cikk,hogy sok pályakezdő rendőr bérét meg kellett emelni,mert a minimálbért sem érték el!

  7. Tibor mondta:

    Csak azért, hogy néhány gondolatot hozzátegyek az olvasottakhoz!
    2013.11.29. napon beadtam a leszerelésem 2013.12.31. dátummal. A leszerelés oka szintén ezek voltak( megbecsülés, fizetés). A végén Én már úgy éreztem, hogy az állam hivatalos pénzbehajtói vagyunk. Az ember agyát teljesen kimossták az utóbbi 2-3 évben. Ellenőrzés ellenőrzés hátán, van-e rajtam zokni és hasonló okos kérdésekkel. Szóval Én sem gondoltam volna, hogy egyszer nem a rendőrségről nyugállományba vonulni, de sajnos be kellett látni, hogy ha az ember normális megélhetést akar és látni akarja a családját, akkor váltani kell. A rendőrség mellet 2-3 másodállást is vállaltam, pedig állítólag Én kiemelt bérezésben vagyok mint bal. helyszínelő( 160.000 Ft.) közel tíz év után.Na mindegy a főnökség reagálása a leszerelésre a következő volt. Hogyan gondolod a decemberi hónapot, mivel dec.31 napon éjszakás vagy? Ha jobb nem lesz akkor talán hagy menjek el békében, sikerült megértetni velük, hogy szeretnék úgy életet kezdeni, és ezért szeretnék távozni.Közös megegyezéssel a céget nem lehet itthagyni, ha mégis az ember úgy dönt visszajönne, akkor ne legyen lehetősége. Ez a megbecsülés szakmai tapasztalattal a hátam mögött nem érek annyitt mint a kopszaon felszerelt. Na elég is volt, nagyon sokáig lehetne taglalni ezt a dolgot. Mindenkinek kitartást kívánok aki még itt marad, és legyen nekik jobb. Kívánom, hogy a vezetőink észbekapjanak, csak ne legyen már túl késő.Vigyázzatok magatokra, mindenkit hazavárnak!!!!

  8. Sáska János mondta:

    Tibor Egerszegi Érthető rendőr fiaink döntése, hogy elhagyják a „rendvédelmi” pályát. Ám sajnos ezzel mintegy önként is segítik azt a folyamatot, melyet, már évtizedekkel ezelőtt meg terveztek hazánkat elfoglalni szándékozó ellenségeink. Pont ez volt, és ez ma is minden vágyuk, hogy védtelenné tett népünket ellenállás nélkül tehessék rabszolgává. Ovadia Joszef hitszónok rabbi szavait idézve ” A gojokat ( tehát minket, Magyarokat is) csak arra teremtett az Isten hogy szántsanak, vessenek, arassanak nekünk, míg mi egy kényelmes karosszékből nézzük amint dolgoznak nekünk” Ezt egyetlen Magyar honfitársam sem engedheti meg, hogy megtörténjen. A magam részéről kész vagyok mindenre, hogy ne legyen igaza Ovadia Joszefnek. Éppen ezért, itt is megismétlem azt a néhány mondatomat, melyet egy órája írtam ki a közösbe.
    Íme:
    „Nincs más késztetésem, hogy minden létező eszközzel, hittel, erővel, kellő elszántsággal, a mi népünket, nemzetünket megalázó, és Magyarországot elfoglalni készülő eleségeink törekvéseinek letörésében, akár életem árán is részt vegyek. Kötelességem, hogy Őseink ránk hagyott örökségeit, gyermekeink számára megőrizzem, növeljem, annak biztos tudatában, hogy Ők egy élhető világ boldog tagjaként nevelik majd tovább gyermekeiket.”

    Különösen most, hogy rendőr fiaink elhagyják választott pályájukat. Kívánom nekik, hogy szeressék annyira, hazájukat, szüleiket, őseinket, hogy civilként minden erejükkel vegyenek rész hazánk, nemzetünk megmentésében.

    Az alábbit küldöm minden honfitársaimnak, akik magukénak tartják őseinktől ránk hagyott szent hazánkat, és annak megőrzését!

    Íme:

    http://www.youtube.com/watch?v=-QkU-Xam_p4

    Hajrá Magyar testvéreim!!!
    Vörösmarty Mihály: Szózat
    http://www.youtube.com
    Sinkovits Imre előadásában.
    Vörösmarty Mihály: Szózat
    http://www.youtube.com
    Sinkovits Imre előadásában.

  9. Czakó Balázs mondta:

    A szabálysértési törvény szigorításával azt érték el, hogy ha véletlenül beállsz egy felfestetlen rokkant parkolóhelyre, amit 3 hellyel odébb egy táblán lévő 10x10cm-es kis kiegészítő tábla jelez egyedül, akkor a helyszínen 50.000,- forintos pénzbírságot, feljelentés utána pedig 100.000,- forintos pénzbírságot szabhatnak ki. Ezzel aztán biztosan meg lesznek fogva a betörők…

  10. GT mondta:

    Azt nem teszik hozza, h az a ketszaz valahany ezer ft az inkabb brutto…
    Abbol kb 150et ha megkap… s akkor meg az esetek tobbsegeben ott az albi, rezsi, egyeb koltsegek ami jo esetben csak a felet viszi el a penzenek… de meg meg is kell elni vmibol… szoval semmi nem marad…

  11. Üveges András mondta:

    Együtt érzek veletek!!!!!!!!!

  12. László mondta:

    Tisztelt cikk író,

    mivel semmiféle titoktartás nem kötelez elég nyíltan és részletesen le tudom írni, hogy miért szereltem le 2012-ben hivatásos rendőri szolgálati viszonyomból.
    Nem volt egyszerű és könnyű döntés, de meg kellett tennem.
    a teljesség igénye nélkül címszavakban kezdem
    2005 volt hivatásos (határrendész) pályám kezdete a fizetésem legalább 110-115 ezer forint volt minden hónapban (nyelvvizsga-pótlékkal). Az akkor elég jó volt mindenre jutott amire kellett és mindig maradt is valamennyi.
    2008-ban integrálták a határőrséget a rendőrségbe, ekkor a fizetésem pár ezer forinttal kevesebb lett, valamilyen különös bérszámfejtési módszerbeli eltérés miatt. Ekkor a fizetésem 105-115 ezer között változó havonta (nyelvvizsga-pótlék és azóta elvégzett gépjárművezetői pótlékkal együtt)
    Az árak emelkedését és inflációt figyelembe véve még éppen kijövök a fizumból spórolni nem tudok egy forintot sem!!!
    2008 és 2012 közt rengeteg a bérkompenzációt célzó intézkedés kormányunk részéről. Célkitűzés volt, hogy a végrehajtói állomány keresete inflációkövető és a megélhetéshez elegendő legyen.
    Amit elértek vele: minden módosító intézkedés után a fizetésemből egy két ezer forint közötti összeg tűnt el…a végén örültem, hogy 100 forint felett van még a fizetésem…110-et meg nagyjából csak akkor haladta meg, ha túlóráztam vagy ünnepnapom volt (még mindig nyelvvizsgával, gk.vezetői pótlékkal és már azóta fizetési fokozatban előrelépéssel, és rangban való előrelépésekkel együtt). a szuperbruttóról ne is beszéljük az volt a legaljasabb átverés az összes közül.
    A megélhetés: az árak az egekben a fizetésem kevesebb, mint mikor kezdtem…mondjak még többet?
    Volt olyan hónap, mikor nem várt kiadásom volt, hogy nem tudtam bemenni a munkahelyemre mert nem tudtam tankolni az autómba…ilyen esetekre kértem szabadságot…vagy szülői segítséget….kész röhej és szégyen felnőtt koromban egy “megbecsült” állás mellett segítséget kell kérnem, hogy be tudjak járni a munkahelyemre, mert ugye 20 km távolság az szolgálatonként 40 km az egy hónapban átlagosan 15-16 szolgálat az havi 640 km a munkahelyre és haza, ha nagyon jó a fogyasztása az autódnak akkor az egy tank benzin havonta, ami nagy átlagban és erősen túlozva 15000 forint amiből esetleg, ha nem jár a lakhely és a munkahely közt busz vonat, akkor 9 forint/km-es benzin pénzel visszakapok 5760 forintot.

    Ez eddig csak az anyagi része volt a leszerelésem előzményei közül

    Az, hogy impotens használhatatlan törvények és jogszabályok alapján ellehetetlenítették az utcán szolgáló állomány munkáját, hogy a bűnöző az intézkedés során az ember képébe vigyorog és azzal vagdalózik, hogy előbb kint lesz mint mi megírjuk a jelentést az esetről vagy, hogy az aki szolgálatban a rendet őrzi és a bűnözőket figyeli vagy ezáltal megelőzi az elkövetésüket az “nem dolgozik”, mert nem vitt be bírságot meg KET-et (nem termelt anyagiakat a “cégnek”). Na persze ha nincs statisztika akkor nincs előrelépés sem…
    és még sorolhatnám szinte vég nélkül a rengeteg dolgot, ami mind hozzájárult a döntésemhez, mégis az a pillanat volt az, amikor megléptem azt amit kezdő koromban még elképzelni sem tudtam
    !!!megírtam a szolgálati jegyet az azonnali leszerelésemről!!!
    az a pillanat a korkedvezményes nyugdíj elvétele volt, mert minden civil ebből csak annyit lát, hogy végre nem mehet nyugdíjba az a szemét rendőr, aki még ráadásul nem is öreg.
    Na igen nem mehet…csak ez azt is jelenti, hogy a szolgálati létra befagyott aki most járőr annak vajmi kevés esélye van előrelépni és ez minden egyes beosztásra igaz, mert amire a jelenlegi állomány körforgása (le és felszerelések tekintetében) beáll addigra eltelik a teljes élete az embernek és lássuk be egy 60 éves rendőr az már nem igazán alkalmas járőrnek, vagy ha a kormányunk ezt gondolja, akkor csak gratulálok nekik.

    Ja a stressz majdnem kimaradt kifejteni már nincs kedvem…mindenki tudja mi az és mi okozza…ha nem akkor tessék utánajárni.

    Ez a rövid változata annak ami történt velem, a hosszú verziót megírom majd könyvben, hogy az utókor talán tanul majd belőle valamit és nem követ el ilyen nagy baklövést!

    Jelenleg nem Magyahonban dolgozom nincs stressz, nincs megélhetési probléma, és amit csinálok azt jól csinálom természetesen ezért elismerést is kapok és megbecsülést!!!

    A végén összegezve pár szóban a leszerelésem okai: megélhetési problémák, megbecsülés és elismerés hiánya, állandó stressz, átláthatatlan életpályamodell.

    Egyszer sem bántam meg egy percre sem, hogy elhagytam a pályát amibe belevágtam (pedig nagyon szerettem, amíg lehetett is értelmes keretek közt űzni) és ha véletlenül egy ismerősömről megtudom, hogy szeretne erre a pályára lépni elmesélem neki a történetem. Természetesen lebeszélni nem akarom csak elmesélem az én “történetem”…

    Természetesen minden tiszteletem és elismerésem azoknak, akik minden vele járó probléma ellenére ezt választották és csinálják!

  13. Németh Róbert mondta:

    Elolvastam a cikket és igen sajnos ez a nagy magyar valóság. És felütötte a fejem egy bizonyos része a cikkenk miszerint az ORFK azt kérte, hogy opntosítsanak a kérdésen. Nos én feltenném a kérdést.
    Mennyi a közterületi egyenruhás végrehajtó állomány havi nettó jövedelme úgy, hogy a TEK illetőleg a Készenléti Rendőrség állományát nem számítják bele?
    Vagyis a kérdésem a városi kapitányságok egyenruhás járőreire vonatkozik, akik az esetek zömében elsőként érintkeznek az állampolgárokkal és azokkal a szemléyekkel, akiket védeni hivatottak.
    Ezen fizetési átlagot majd a körzeti megbízottak fizetései emelik majd, de véleményem szerint jóval kevesebb fizetési átlag jön majd ki.

  14. gabi mondta:

    112 és 122 ezer ft nettó a fizu 2013-ban 10 év munkaviszony után !!!
    míg 2006 -ban 128 ezer nettó volt

  15. Piroska Horváth Takács mondta:

    Sajnálom, hogy ez történik. Egyre nagyobb a bűnözés,nincs olyan hét,hogy ne történjen gyilkosság!Az ember úgy érzi,egyre jobban elszabadul a pokol,köszönhetően a rossz politikának,ahol csak a focipályákra van pénz!

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.