BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Kovács István kollégánk korábban levéllel fordult Schmidtt Pálhoz, a Köztársasági Elnökhöz.

http://www.rkdsz.hu/hirek/megoldas-a-mar-nyugdijban-levoknek-lepje-meg-mindenki-azonnal

Ezen kezdeményezése miatt levélben keresték meg. A levélben olyan kérdéseket kapott, amely mindannyiunk számára fontos. A kérdésekre válaszolt, és kért, hogy azt tegyük ki a honlapunkra, mintegy vitaindítónak.

Kérésének eleget téve olvassátok a kérdéseket és Kovács István válaszait.

Tisztelt Kovács Úr! Elnézését kérem, hogy soraimmal zavarom, de olvasva a Köztársasági Elnöknek címzett, de a nyilvánosságnak szánt levelét, szeretném megkérdezni Önt, ki és mikor helyezte kilátásba, hogy bárkinek elveszik a nyugdíját? Ebben az országban a nyugdíjakhoz egyetlen egyszer nyúltak: amikor az előző kormány egyetlen tollvonással elvette a 13. havi járandóságot… És, ha már a nyugdíjakról beszélünk: én 43 ledolgozott év után, 64 éves koromban mentem nyugdíjba. A munkám semmivel sem volt nehezebb, vagy könnyebb, mint az Ön egyik hozzászólója által említett 34 ezer irodában dolgozó rendőré vagy rendőrnőé. (Ez utóbbiakat a hozzászóló másként nevezte, de Istenem – valószínűleg ő is rendőr… Alant az idézet másolata.)

“Szabolcsi Zsolt mondta:
2011, április 08 | 16:02 Egy személyzetis picsa mér kap rögtön zászlósi rendfokozatot és magasabb fizetési fokozatot. A Magyar rendőrség állománya állítólag kb. 45.000,-fö . Ebből aki közvetlenül a közbiztonsággal és a bűnügyekkel foglalkozik olyan 11.0000,- végvári harcos , járór , KMB-s, nyomozó . Nem az eddig végeken dolgozó rendőrök és nem is 11.000,- majd nyugdíjba menő ( végvári ) rendőr nyugdíját kell csökkenteni és elvonni hanem a maradék 34.000,-ét.”
Szíveskedjen nekem megmondani, miért kellene nekik rövidebb ideig dolgozni. De azt is kérdezhetném, hogy egy péknek, bolti kiszolgálónak vagy egy marósnak miért kell tovább dolgoznia, mint egy utcán sétáló – néha bizony földön fekvő embereket ütlegelő és rugdosó – vagy autóban ülő és szép csendesen kocsikázó közrendőrnek? Ezek a gondolatok mind az Ön levelét olvasva jutottak eszembe. Nagyon remélem, hogy Ön pedig az én soraimat olvasva gondolkodik el, hogy a közrend fenntartásáért felelős, az állampolgárokat megvédeni hivatott, nem foglalkozást űző, hanem hivatást gyakorló embereknek joguk van-e az utcán tüntetni, vagy az Interneten forradalomra buzdítani, amint azt egy másik hozzászólója tette, íme:

“White mondta:
2011, április 08 | 07:48
Van megoldás a 2/3 ellen! Forradalom!!!!”
Ismételten elnézést kérve, hogy soraimmal zavartam, tisztelettel:
……………………………… 82 éves nyugdíjas

Válaszlevél:


Tisztelt ………………………….. úr.

Megtisztelő, hogy véleményét megosztja velem, ezt szeretném megköszönni.

Kérdéseire szeretnék válaszolni.

  • ,ki és mikor helyezte kilátásba, hogy bárkinek elveszik a nyugdíját?

Pintér Sándor belügyminiszter, 2011. március 25.  Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumán

  • Szíveskedjen nekem megmondani, miért kellene nekik rövidebb ideig dolgozni?

Minden magyar állampolgárnak vannak jogai. A jogok törvényekbe vannak foglalva. Ezek a törvények jelenleg azt mondják, hogy egy rendőrnek 60 év a szolgálat felső korhatára. Mellette kimondják azt is, hogy ha valaki alkalmatlanná válik a szolgálatra, azt elbocsájtják. Az elbocsájtott dolgozó végkielégítést kap, vagy ha már 25 évet leszolgált, akkor szolgálati nyugdíjat. Nyilván mikor Ön is nyugdíjba ment, egy akkori hatályos jogszabály alapján tette. A törvényalkotók határozzák meg azt, hogy ki mikor mehet nyugdíjba, ez most jelenleg két évvel kedvezőbb a „civil” életben elfogadottnál.

  • De azt is kérdezhetném, hogy egy péknek, bolti kiszolgálónak vagy egy marósnak miért kell tovább dolgoznia, mint egy utcán sétáló – néha bizony földön fekvő embereket ütlegelő és rugdosó – vagy autóban ülő és szép csendesen kocsikázó közrendőrnek?

Ezen kérdése első részét rossz helyre intézte, erről a parlamentben döntenek. Törvénybe van foglalva a nyugdíjkorhatár, hogy ismételjem magam, ez a rendőröknél jelenleg 60 év. A kérdésének a második fele nem kérdés, hanem az Ön véleménye, ami egyben a rendőrök kollektív degradálása. Ez mostanság nagyon divatos. A rendőrségi kérdésekben mindenki szakembernek érzi magát. Bízom benne, hogy ez nem a személyes tapasztalata, csak a médiában hallottakat ismétli el. A rendőri munkát Ön, mint kívülálló teljes mértékben semminek nyilvánítja, ezért a válaszom végén röviden kifejteném mit is a rendőri munka.

  • hogy a közrend fenntartásáért felelős, az állampolgárokat megvédeni hivatott, nem foglalkozást űző, hanem hivatást gyakorló embereknek joguk van-e az utcán tüntetni

Egyértelműen igen a válaszom. Joguk van demonstrálni. Bármennyire is fáj sok embernek az, hogy egy rendőr sem másodlagos állampolgár. Igaz, hogy sok alapvető jogunkról önként (!) lemondtunk, de ennek ellenére bármily furcsa, mi is olyan emberek vagyunk, mint Ön, vagy bárki más. Jogunk van ahhoz, hogy velünk szemben is betartsa mindenki a törvényeket. Jogunk van ahhoz, hogy hangot adjunk véleményünknek, függetlenül attól, hogy kinek tetszik és kinek nem. Uram. Ennek a helyzetnek az a neve, hogy demokrácia. nem rabszolgák vagyunk, hanem szabad emberek, még ha ezt mindenki el is felejti mostanában.

  • vagy az Interneten forradalomra buzdítani, amint azt egy másik hozzászólója tette, íme:

“White mondta:

2011, április 08 | 07:48 Van megoldás a 2/3 ellen! Forradalom!!!!”

Ezen kérdését ismételten rossz helyre tetszett intézni. Én magánember vagyok, nem szerkesztek semmilyen honlapot. A www.rkdsz.hu-n megjelent Ön által idézett hozzászólásról véleményem van csak. Az én véleményem szerint nem buzdít ez semmire. Egyszerűen valakinek a jó vagy rossz véleménye. Utána néztem, az oldalra bárki írhat szabadon, nem kell hozzá az, hogy fegyveres testület tagja legyen. Ezt a kérdését kérem intézze a honlap szerkesztőségébe.

A végére, pedig amit megígértem. Megpróbálom Önnek összefoglalni a rendőri munka esszenciáját, ami épp oly lehetetlen, mintha Ön kívánna megtanítani engem a saját 43 éven át űzött szakmája fortélyaira egy levélben. Nagyon röviden sorolom fel.

A legelején szeretném elmondani, hogy véleményem szerint mindenkinek a saját munkája a „legnehezebb”, mivel ott éli meg a kudarcait, sikereit. Manapság minden területen több a kudarc. Az „élményeimet” közel 30 év tanulságaiból vonom le.

Egy rendőr számára az első és a legfontosabb nehézség, nem tud időt szakítani a családjára. Nincs ott, a családnak, mikor szükség lenne rá. Ez 30 éven át nagyon nehéz. A gyerekeim születése óta, (mindkettő kész felnőtt már) 4-5 alkalommal voltam velük szenteste, nem tudtam segíteni őket semmiben a három műszakos, minden nap változó időpontban teljesített szolgálat miatt. A család minden gondja a feleségemre hárult. És még a megélhetéshez szükséges jövedelmet sem tudtam biztosítani nekik soha.

Második legnagyobb gond a stressz. Mit jelent ez a szó. Az átlagembernél az idegeskedést. Egy rendőrnél, más. Önhöz képest fiatal korom ellenére sokat láttam sokat tapasztaltam. Láttam balestben elhunyt gyermeket, akinek egy teherautó okozott halálos koponyasérülést. A földön feküt, mellette édesanyja sírt. Én is sírtam, de azért a kicsit fóliába kellett takarnom, segítenem kellett levetkőztetni, lehelyszínelni. Minden nap eszembe jut.

Tudja ön mekkora egy 15 hónapos gyermek, aki kiságya felett kigyullad a falvédő és lángba borul a lakás? A tűz után 55 centiméteres, a kezében van az elégett macija. Láttam.

Járt már Ön éjszaka látogatóban ismeretlennél? Olyan helyen, ahol el kellett mondani, hogy a szeretett apa, anya, gyermek elhunyt? Tudja milyen érzés?

Látott már Ön olyan embert, aki felakasztotta magát, netalán, le is vágta őt?

Tudja azt, hogy ha valakit késsel szíven szúrnak a sebből folyik e a vér? És ha folyik mennyi?

Esetleg fogtak már Önre kést, azzal a szándékkal, hogy belenyomják a testébe? Ha nem, elmondom. Ilyenkor nem fél, cselekszik, de utána évekig rémálma van.

Tartotta Ön már a kezében olyan húszéves egészséges, de balesetet szenvedett fiatalt, aki nem lélegzett, és hiába próbálta lélegeztetni, elszállt belőle az élet?

Próbált már puszta kézzel szétfeszíteni autót azért, hogy kiszedje a benne lévő embert? Olyan embert, akinek a hasa alsó részétől lefelé a teljes teste felismerhetetlenségig szétroncsolódott? Közben ez az ember hangosan ordított, hogy idézem..”nem akarok meghalni, kicsi gyerekem van”. A mentő mellett halt meg 15 perc múlva. Nem tudom a nevét, szándékosan nem írtam fel. Sokszor álmodom vele. Azon gondolkodom, hogy vajon fia van-e vagy lánya.

Látta már Ön azt, hogy valamelyik munkatársának leszakítja a lábát egy autó? Hallott már Ön úgy híradást, hogy az mondták be épp, hogy az egyik kollégáját és ártatlan embereket lelőttek, olyat, aki ugyanakkor, ugyanazt csinálta, mint ön? Taposták már halálra bármely munkatársát szándékosan?

Kint volt Ön a tv székháznál? Egy kockakő kb. 3 kilogramm, a széle éles, mint a borotva. A rendőri védőfelszerelést akadály nélkül széttöri. A sípcsontot egyetlen hangos, faághoz hasonló reccsenéssel szilánkosra töri. Láttam, hallottam.

Járt már Ön bíróságon? Esetlegesen olyan ügyben, ahol alaptalanul megvádolták, emiatt fél évig nem kapott fizetést, majd miután felmentették még elégtételt sem kapott?

Önt minden nap megfigyelik? Ma 2011-ben! A számláját, a feleségét, a szeretteit ellenőrzik? Állítanak Önnek „csapdát”, hátha elkövet valamilyen bűncselekményt?

Ismer olyan törvényt, ami kimondja egységesen az Ön szakmájában dolgozókra azt, hogy hazug emberek?

Önt köpték már le? Támadták már meg? Fenyegették meg? Esetleg fenyegették meg a munkája miatt a családját, olyanokat, akik többet érnek a saját életénél? Az Ön szakmájában ténykedőket szidalmazzák nap, mint nap a sajtóban, az utcán? Az Ön szakmájában kioktatták naponta a laikusok? Ezen én már túl vagyok. Uram. Ez a stressz, nem az, hogy késik a villamos.

A harmadik gond a pénztelenség. Ez általános probléma, nem is taglalnám. Nekem a rendőri pályám alatt csak adóságot sikerült gyűjtenem. A gyermekeimnek nem tudtam megadni azt, amire szükségük lett volna. Nem tudtam a családomnak még a szerény, de viszonylag nyugodt megélhetést sem biztosítani.

A levelem végén még egyszer leírom. Nem tudom miért alakították ki a jogszabályt úgy, ahogy. De azt tudom, hogy a törvény az törvény. Ami abban le van írva azt be kell tartania még a kormánynak is függetlenül attól, hogy az kinek nyeri el a tetszését.

Még egyszer köszönöm a levelét.

Kérem viszont azt, hogy mások problémáit ne bagatellizálja el, különösképpen azért, mivel Önnek már biztos megélhetése, nyugdíja van. Biztonságos szemszögből minden másnak látszik. Most tőlünk akarnak elvenni visszamenőlegesen, de lehet, hogy a következő Ön lesz.

Kérem, jussanak eszébe soraim, mikor legközelebb mentőt, rendőrt vagy tűzoltót hív.

A levelemet ismételten elküldöm a www.rkdsz.hu –ra, hátha mások is elmondják, mit gondolnak a témáról.

Tisztelettel: Kovács István

10 hozzászólás ehhez - Kérdéseket intéztek Kovács István kollégánkhoz. Kérésére közzétesszük válaszait.

  1. vélemény mondta:

    Ha a törvény sokat enged, akkor a törvényt meg kell változtatni.
    A 60 évvel nem is lenne gondja senkinek. A 40 évesen kapott 200ezer Ft-os nyugdíjakkal vannak a gondok.
    Sose azt támadják az emberek, aki rendesen végzi a munkáját és azért megfelelő juttatást vesz fel. Mindig az kerül célpontba, aki valamiért kilóg a sorból és a köz igazságérzetét sérti.
    És valóban sajnos a legtöbben csak bírságolások kapcsán találkoznak rendőrrel. Sajnos egyre többet… Nekem a bírságolás is kicsit adószerűnek tűnik már. Nem lehet megúszni mindenképpen fizetni kell évente x összeget.
    Persze most biztos jön, hogy gyorsan hajtok, meg ilyenek, de nem. Legjobb tudásom szerint betartok mindent. Persze belekötni mindig bele lehet valamibe. Amikor feltörték a kocsit akkor viszont nem nagyon erőltették meg magukat. Tudom piti dolog, nekünk viszont számít. Elvégre ezért (is) fizetjük az adót, hogy működjön az igazságszolgáltatás, nem azért, hogy kötözködjenek az út szélén.
    Amiket leírt esetek arról egy orvos legalább ennyit tudna mesélni mégis végigmelózza a 40 évét.
    Egy rendőr irodista pedig nem hinném, hogy nagyobb stressz terhelést kap, mint bárki más civil foglalkozású.
    Aki valóban frontvonalban van, attól nem sajnálom, de ne legyen már alanyi jogon hasonló kedvezménye minden aktatologatónak. Illetve ha már frontvonal, akkor orvosoknak is kijárna. Ja csak akkor nem maradna orvos már így sincs… Hoppá nem is olyan egyszerűek ezek a kedvezményes dolgok. Érdemes lenne még ezen kicsit gondolkodni. Nem minden fekete-fehér.
    Sőt ilyen alapon a patológusoknak 10 év után nyugdíjba kellene menniük.

  2. Kovács Lajos mondta:

    “metalati mondta:

    Viszont az idős úrnak abban igaza van, hogy piszok sokan vannak olyanok hivatásos állományban, akik közalkalmazotti munkát végeznek.”

    Tisztelt kolléga!

    Ez a kérdés sem ilyen egyszerű. Az az úgymond “közalkalmazotti” munkát végző hivatásos technikus sincs egy pld. tüntetés biztosításán kisebb veszélyben mint aki a sorfalban áll.
    Lehet, hogy miközben a póznán ténykedik, őt éri az első találat a kőzáporból. Én a szolgálatom 36 évéből szintén bármikor berendelhető voltam (vagyok), mert a technika zavartalan működtetése szorosan összefügg az un. klasszikus rendőri munkával. Három évvel ezelőttig ezt a törvényhozók is így látták. Ekkor, gondolom anyagi okokból “lecivilesítették” a munkaköröm. Én ugyan maradtam hivatásos de a utánam következő kollégák már közalkalmazottak lesznek. Ön szerint méltányos lenne a megszerzett kedvezményeimet is elvenni, csak azért mert valakik 3 évvel ezelőtt a “civilesítés” mellet döntöttek? Ezzel a három év előtti 33 évet is felül kellene írni? Arról nem is beszélve, hogy én továbbra is rendőrnek tartom magam, ezt nem veheti el senki. Azt viszont sajnálom, hogy 2 éve aláírtam további 5 év szolgálatot, mert így valószínűleg rosszabbul fogok járni mint azok a velem egy idős kollégák akik a nyugdíjat választották. Tőlem valószínűleg elveszik majd a rögzítésben garantált összegű nyugdíjat és a felső korhatárt is megemelik. Ugyan, mint látszik, nem rohantam nyugdíjba az első adandó alkalommal, de a biztonságérzet amit a nyugdíj lehetősége adott egy esetleges létszám leépítés esetére megnyugtató volt a számomra.

    Üdvözlettel: Kovács Lajos

  3. harijan mondta:

    Jó a válaszlevél !
    Ennek ellenére nem fogja meg változtatni az emberek túlnyomó részének véleményét mégsem.
    Sajnos !
    Valóban, ami engem személy szerint is nagyon bosszant, hogy abszolút kívülálló emberkék próbálnak véleményt alkotni a rendőri lét és munkával kapcsolatban, akik max. a bírságolásuk kapcsán láttak rendőri intézkedést. No igen és láttak pár krimit is.
    Ez tényleg olyan, mint a foci meg a KRESZ,- mindenki nagyon ért és érteni akar hozzá.

    Már egy alkalommal említettem ezt a párhuzamot, de meg kísérlem ismét !

    Miért nem piszkálják a bányász nyugdíjasokat ?
    (nem bántva őket, csak a párhuzam kedvéért)

    Ők is hasonló nagyság renddel, rendben mehettek nyugdíjba.

    Hát igen, az ő esetükben könnyebben belátható mindenki számára, hogy az egy nagyon nehéz és veszélyes munka !

    Sok ember a rendőri munkáról pedig azt gondolja, nincs benne semmi nehézség. Azt gondolják, a rendőrök az élet naposabbik oldalán végzik a munkájukat. (Fánkot esznek, autókáznak, arcoskodnak, csajoznak stb.)

    Nos, Kovács kolléga elég szépen csokorba szedte azokat a dolgokat melyekkel szembesülhet az ember ha a rendőri hivatást választja.

  4. Doki mondta:

    Kokó!

    Gratulálok, nagyon találó válasz-levél!

    De félek, aki a TV-ből szerzi be az információit annak a látásmódját nem fogod tudni megváltoztatni sehogy… Egy átlag ember SOHA nem fogja megérteni, hogy egy rendőr/mentős/tűzoltó oda rohan, ahonnan mások menekülnek…

  5. Savanyacukor mondta:

    “Kérem, jussanak eszébe soraim, mikor legközelebb mentőt, rendőrt vagy tűzoltót hív.”
    Szerintem ezen a mondaton már elgondolkodik az öreg.
    82 évesen meg pláne!

  6. Vajkpapa mondta:

    Minden elismerésem. Egy hangya felső-középkatona, aki a hangyabörtönökben végzett szolgáltaiért már jogosult lett volna némi magra, de azt hitte, a bolynak szüksége van rá, hogy tanítsa és védje a fiatal hangyákat, de ma már érzi, hogy másik bolyban van csak jövője.

  7. koko mondta:

    Uram !

    Ez gyönyörű volt! De komolyan!
    Ha megélem, hogy lesznek unokáim ezt fel fogom nekik olvasni.

    Ez az írás megérné, hogy külön cikket kapjon, mondjuk ” helyzetünk egy hangya szemével “

  8. nav'i mondta:

    - denton -

    A boly

    fő hírek között olvasható!

    (Bocsi az átjavított két sorért, de azt bizonyára automatikusan másnak gondolnák a minket hivatalból olvasók….. Mi tudjuk, hogy nem arról szólt. Kitűnő írás….)

    rkdsz

  9. tuogolyszli mondta:

    Az öregnek lehet hogy igaza van, de már megbocsájtson, ebbe nem kellene neki ilyen formán belefolyni. Rendőr, tűzoltó, mentős, börtönőr stb(elnézést azon hivatásos kollegáktól akiket kihagytam) az állam rabszolgái. Remélem felszabadítjuk a rabszolgákat Mo-n is….

  10. metalati mondta:

    Viszont az idős úrnak abban igaza van, hogy piszok sokan vannak olyanok hivatásos állományban, akik közalkalmazotti munkát végeznek. Az már másik kérdés, hogy miért?

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.