BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

http://szolgalatinyugdij.wordpress.com/

Belugyminiszterium
Személyügyi Főosztály
FELJEGYZÉS

a 2011. május 18-án megtartott informális RÉF ülésen elhangzott miniszteri tájékoztatóról

Dr. Pintér Sándor miniszter úr tájékoztatta az érdekképviseleti szerveket, nem zárható ki, hogy – a közszolgálati életpálya modell keretében – a hivatásos életpályamodellről, a bevezetés ütemezéséről, valamint a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben a felső korhatár alatti korai szolgálati nyugdíjasoknak a munkavilágába történő visszavezetésével kapcsolatos javaslatokról a Kormány a jövő héten tárgyalni fog. A tárca nevében, az érdekképviseletek véleményét is figyelembe vevő álláspontot kíván képviselni. Az informális ülésen elhangzottakkal, a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban péntekig (május 20.) kéri az érdekképviseletek véleményét, javaslatát.

A minisztérium vezetése az alábbi javaslatokat terjeszti a Kormány felé:

1. Az irányadó öregségi nyugdíj korhatárnál 5 évvel korábban mehessenek nyugdíjba a különböző szerveknél egyes végrehajtói szintű munkakörben foglalkoztatott tiszthelyettesek (pl. helyi szervek közbiztonsági állománya, vonulós tűzoltók, figyelők, körletfelügyelők).

2. Csak azokat a szolgálati nyugdíjasokat tervezzük visszafoglalkoztatásra, akik 2011. december 31-ig még nem töltik be az 57-ik életévüket.
A visszafoglalkoztatottak a rendőrség hivatásos állományába kerülnek, azonban nem kerülnek státuszra, hanem egy, a rendőrségen belül kialakított készenléti állomány tagjaként fognak szolgálatot teljesíteni.
A visszafoglalkoztatást megelőzően valamennyi érintett egy csökkentett követelményű alkalmassági vizsgálaton esik át.

Akik korábban egészségi alkalmatlanság miatt kerültek nyugállományba és az egészség károsodás szintje a 40%-ot meghaladja, de a 70%-ot nem éri el, azoknak az egészségi állapotát a civil szabályok szerint vizsgálják felül és döntenek a foglalkoztathatóságukról. A 40%-ot el nem érő egészség károsodás esetén, az érintett a csökkentett követelményű alkalmassági vizsgálatára kerül sor. A 70%-ot meghaladó egészség károsodott szolgálati nyugdíjasok felülvizsgálatát nem tervezzük.

Aki megfelel a csökkentett követelményű alkalmassági vizsgálatnak, az a rendőrség szerveinél fog könnyített szolgálatot ellátni 06.00 és 22.00 óra közötti időszakban. Kizárólag gyakorló öltözetben és fegyver nélkül látják el feladataikat. Munkájuk a közbiztonság erősítésével összefüggő területi járőrözés, akciókban való részvétel, stb.

Akik a könnyített alkalmassági feltételeknek sem felelnek meg, azok különböző közhivatalok, önkormányzati hivatalok munkáját fogják segíteni, első sorban a közfoglalkoztatással összefüggő feladatokban, de részt vesznek a feketemunka felderítésében, számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzésében, stb.

A készenléti állományba kerülő nyugdíjának folyósítását megszüntetik. Nettó illetménye azonban azonos lesz az addig folyósított nyugdíjával. A kereseti aránytalanságok kiszűrésére az alacsony nyugdíjjal rendelkezők esetében lehetségesnek tartjuk egy minimális illetmény összeg meghatározását.

A készenléti állományba tartozó számára, mellékállás vállalása is megengedhető lesz, könnyített feltételek mellett, de bizonyos foglalkozások kizárásával.

A készenléti állomány 90%-os táppénzre lesz jogosult.

A megüresedő státuszok feltöltésénél előnyben részesítjük a készenléti állományba tartozót, ha a munkakörhöz szükséges alkalmassági feltételeknek megfelel.
Az érintettek felhívást kapnak a visszafoglalkoztatásra. Akik – más kereső foglakozás, vagy egyéb okból – nem vállalják, azoknak rövid türelmi idő (kb. 3 hónap) után a nyugdíjukat fokozatosan elvonják (havi 20-20%-kal).

3. Az aktív hivatásos állomány életpálya modell koncepciója végleges koncepciója még nem alakult ki, de alapvetően a hosszú szolgálatvállalást támogató elemei lesznek, illetmény rendszere pedig 25 év szolgálat, illetve 50 év felett progresszíven emelkedő lesz.
A hivatásos állománynál – a közgazdasági körülmények ellenére – várhatóan, 2012. január 1-el mintegy 5-6%-os illetményemelés valósulhat meg.
Tervezzük a jelenlegi cafetéria rendszer átalakítását, az utalványos ellátási forma helyett a készpénzes ellátásra.

Az aktív állományúaknak Hszt. alapján korábban rögzített nyugdíjhoz való jogosultsága, illetve a nyugdíjba vonuláskor a választás lehetősége megmarad.

Javasoljuk, hogy az aktív állomány szolgálati idejének számításakor a már megszerzett ún. pótidőt (Hszt. 329. §) továbbra is figyelembe vegyék.

Javasoljuk, hogy az 50 év feletti hivatásosok heti 3-4 óra munkaidő kedvezményt és rekreáció keretében 3-4 évente 3 hetes szabadságot kapjanak.

4. A szociális, jóléti támogatások rendszerénél első sorban a lakhatás támogatására koncentrálunk és a tulajdonszerzést preferáljuk. A hosszabb szolgálatvállalást pedig olyan intézkedésekkel erősítjük, mint például a 30 év szolgálattal rendelkezők lakáskölcsönéből hátralevő részt az állami átvállalása.

A családok támogatását szolgáló intézkedés lesz például a gyermekek tanulmányainak anyagi támogatása, házastárs elhelyezkedésének segítése.

Az egészségi ellátás tekintetében vidéki ellátó központokat alakítunk ki. Az állomány teljes körére kiterjedően biztosítjuk az egészségügyi alapellátást és az ingyenes fogászati kezelést.

A volt belügyi üdülők visszavételét nem tervezzük, de biztosítani fogjuk a hivatásos állomány részére a kedvezményes áron történő igénybevételt.

40 hozzászólás ehhez - Újabb érdekesség a weben! Elképesztő.

  1. Kovács 3 főtörzs mondta:

    A MOL visszavásárlását és az abból a fideszesek által lenyúlt részvének árát ne a nugdíjunkból fizessék :)

  2. Belinea mondta:

    Tényleg!!! Ha egyszer más a soros EU elnökségét szép kis hazánk tölti be! Hamar szervezni kellene külön buszokat, üljünk be a kocsinkba, osszuk meg a költségeinket és szépen odagurulni!! Ott nem csak a HÍR TV és a Magyar Nemzet riporterei vannak. Élőben, igaziból adjanak hírt arról, hogy miként akarja a kormány az embereket, családokat tönkre tenni! Én megdolgoztam a nyugdíjamért, és nagyon vártam, hogy elteljen megint egy év.

  3. hotak mondta:

    Igen,hát mit is tudnék szólni ehhez a csodálatos PIPITÉR elvtárs ötletéhez,bár szerintem ez nem ennek a pattanásos korrupt képűnek az ötlete hanem az egész Fideszes bagázsnak.Érdekes mikor legutóbb voltak “hatalmon” akkor nem nyújtottak be ilyen módosító indítványokat a rendvédelmisekkel kapcsolatban,akkor nem volt baj a korkedvezményes szolgálti nyugdíj.Milyen furi nem.Igaza van az előttem szólóknak nem hagyjuk,ezt nem hagyhatjuk,ezek a szemetek 2/3.ban vannak, amit csak kitalálnak mindent megszavaznak…….hajra I Viktor és csapata. Mi ez ha nem diktatúra……….

  4. Kovács László mondta:

    Akormány hülyének néz,ugy gondolja a törvény rá nem vonatkozik,gondoljátok majd hagyom hogy segélyest csináljatok belölem,minden eszközzel harcolni fogok ellene,nekem nem lesz mit veszitenem,és nektek ?

  5. Szirmai Szabolcs mondta:

    Ha nagyon felületesen olvasom, és civil ember vagyok még talán be is veszem!!! :)
    De ne felejtse el senki, hogy itt egy szerzett jogot akarnak elvenni és bujtatják mindenféle báránybőrbe!!!!!!!!!!
    Nem engedünk a jogainkból, senkiéből sem, legyen az rendvédelmi dolgozó, tanár, nyugdíjas, gyerek, illetve magyar ember!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Üzenem mindenkinek:
    A végsőkig ki kell tartani és egységesen kell fellépni!
    Meg kellene már alakítani egy egységes szervezetet ami összefogja a különböző érdekcsoportokat!!!!! Csak így lehet győzni!
    Szabolcs

  6. harijan mondta:

    Nem tudom ki emlékszik, vagy mennyire figyelt a Hír tv. Célpontban műsorára legutóbb ?
    Érdekes volt a narrátor hevenyészett kijelentése, mely szerint “legtöbbször KAMU indokok alapján nyugdíjba vonult” -taknak titulált bennünket a műsor záró részében.
    Na ez az, ami a média számlájára írható, de legfőképp az ilyen Hír tv félékére. Muszáj volt neki ezt a szemét megjegyzést hozzá tenni, hogy az amúgy is ellenünk hangolt társadalom utálatát még jobban bebetonozza.
    Szemét húzás volt nagyon a Hír tv – részéről, ugyanolyan szemét rohadék húzás, mikor (és még mindig) – azzal etetni az embereket, hogy 2006-ban a “békés” embereket a rendőrök bántalmazták oktalanul.
    Mert nagyon nagy része volt ennek a hírcsatornának abban, hogy a rendőröket tették ill. teszik a mai napig felelőssé a történtekért.
    Azt persze nem veszi figyelembe az említett hírportál, hogy vannak más csatornák is ahol kellően látható volt, hogy milyen is volt az a békés tömeg. Arról már nem is beszélek, aki személyesen látta és tapasztalta.

  7. okoskodó mondta:

    Írtam már egyszer, nem kell ide rendőrség, tűzoltóság, meg mi egyéb. Emberölés elkövetőjének úgy is csak jogai vannak a sitten, akkor minek bezárni. Akkor smasszerra sincs szükség. Ha valaki balesetet szenved, akkor kell legyen a kocsijában szerszám készlet, meg eü. doboz, oldja meg. Ha tűz van, akkor várja meg míg leég, aztán söpörjön össze mert környezet szennyezésér az önkormányzat feljelenti, viszont nem kell az újjáépítéssel foglalkoznia. rablást is meg lehet előzni, ha önként átadja a polgár az értékeit. Oszt máris nem kell a rendvédelmiekkel foglalkozni.

  8. toom2 mondta:

    Sziasztok !!!

    A hétvégén olvastam egy okfejtést melyben leírják, hogy a teljes 2010 -es fides választmány garanciát vállalt a nyugdíjra. Nem csak a helyes író bajnok, ha nem Szíjjártó is.

    Az okfejtés elfogadhatónak tartja, hogy a PTK. szabályai szerint lehet keresetet indítani, akárt az egész fidesz- kdnp ellen illetve a választmányuk, valamint országgyűlési képviselőik ellen.

    Szerintem ott kell nekik ártani ahol a legjobban fáj a pénztárcáikon illetve a zsebükön keresztül. Egyszer s mindenkorra be kéne vasalni a felelőtlen ígéreteket, illetve forintosítani kéne.
    Ezen gondolkodjunk már el??

  9. savó mondta:

    Bruce!

    A médiában ne nagyon reménykedj, erősen cenzúrázott!
    Láthatóan minden olyan téma ami a korkedvezménnyel kapcsolatos, úgy jelenik meg, hogy a közvélemény ellenszenvét váltsa ki ellenünk. Nagyon sok ember irigykedik ránk a korai nyugdíj miatt, pedig a fizetésünket nem irigyelték, sokan kinevettek mikor elárultam mennyit keresek.Vajon ezek közül hányan cserélnének sorsot a most hazahozott két hősi halott magyar katonával, vagy azokkal a rendvédelmi dolgozókkal akik szolgálat teljesítés közben áldozták fel életüket, sokan megrokkantak, maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Erre nem vágyik senki, csak a jól megérdemelt nyudíjunk kéne? Szerződésünk szerint teljesítettük a ránk bízott feladatot, egyetlen bűnünk, hogy túléltük!
    Aki törvényesen szerzett tulajdonomat elveszi, úgy nevezem, hogy tolvaj. Kockáztattam életemet a bajbajutottakért, most pörögjön hát újra az a kocka a családomért, a bajtársaimért, és minden magyar állampolgárért akit ez a parlamenti tolvajbanda ki akar rabolni és az életére tör!Úgy érzem magam mint a farkas akit sarokba szorítottak, nincs tovább hátrálni!

  10. Agyarország mondta:

    20 év alatt módszeresen privatizáltak (ELLOPTAK!) mindent.
    Most a nyugdíjunkra fáj a foguk…
    NE HAGYJUK!!!

  11. Agyarország mondta:

    HOL A PÉNZ??????????????????????

    http://www.youtube.com/watch?v=O7bN2AZvvVo&feature=related

    “Megrázó részletek arról, hogy kik és miért juttatták hazánkat mostani gyászos állapotába. Jelenczki István új dokumentumfilmje azt a történelmi folyamatot mutatja be, ahogyan a belső és külső hatalmi erők felszámolták a nemzeti vagyont, átjátszották és játsszák át mindazt az örökölt és megtermelt tulajdont, amit őseink évszázadokon át létrehoztak.
    Nem szeretem az ilyen fajta terjesztést, jó lenne ha minél többen megvennénk hogy ezzel is támogassuk a készítőket, de most fontosabbnak érzem hogy minél gyorsabban minél több emberhez eljussanak ezek a felvételek, hogy tisztán láthasson a magyar ember.”

  12. BRUCE mondta:

    TÉNYLEG NEM LEHETNE MENEDÉK JOGOT KÉRNI Strasbourgba, MINT MÁS RENDES MAGYAR ÁP, KÍVÁNCSI LENNÉK MIT MONDANA A MÉDIA . EGY PRÓBÁT A FEGYVERES PUCCS ELŐTT MEGÉRNE !!!

  13. Agyarország mondta:

    http://www.youtube.com/watch?v=1zw2ZKdN8y0

    “Végre van egy nagy tekentélyű ember, aki megszólal az eddig félrevezetett emberek érdekében. Szavaival és mondatai tartalmával maximálisan egyetértek. Ma nem visszahívható választottak, hanem pártok uralkodnak. Beszámotatási, képviseleti,visszahívhatósági kötelezettségek nélkül. Az Alkotmányt ennek a lehetetlen helyzetnek a megszüntetése irányában kell módosítani. Különben marad a jelenlegi helyzet.”

  14. aktív mondta:

    5-6 %????????
    Még 50-60 is kevés lenne!!!!!!!!!!

    Röhej ez az egész!

  15. GyurkoA mondta:

    Ezek szerint jó üzleteket tud kötni..
    Persze ehez jó szerződések is kellenek!!!

    Egy szerződést velünk is kötött! Mert mint hangoztatja, a HSZT-t ő alkotta. Nos?

    Egyoldalú szerződésszegés miatt a szerződés semmis is lehet, vagy nem?

    Ezek szerint – mint a semmisségi törvény után szabadon – visszamenőleg az összes HSZT alapján indított eljárás eredménye is semmis?

    Akkor a dolgozókat mikor kártéríti a kormány?

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.